Idag har jeg fått tatt noen bilder i daglys av plankeveggen vi har laget i den lille stuen; peisestuen vår. Mange har spurt hvordan vi har laget denne, så i dag tenkte jeg å komme med en liten fremgangsmåte på det.
Du trenger;
★ Rupanel 15×145 mm (Glatt! Vi brukte fra Hasås AS)
★ Spiker (Dykkert, rundt 4 cm brukte vi)
★ Beis (Jeg valgte Lady Pure Nature – se farge lengre ned)
★ Listverk
1) Det første vi gjorde var å rive den gamle panelen som sto der
2) Så må du handle inn rupanel. Det er viktig at panelen har en glatt overflate, for at beisen skal få det utrykket den skal ha. Jeg vil anbefale å legge treverket inn i huset, på et tørt og varmt sted før du setter de på veggen. Panelen krymper når det blir tørt og varmt, og spesielt hos oss som har peis i tillegg ser vi har den har trukket seg sammen etter den har kommet på veggen. Siden panelen har spor som går inn i hverandre blir det ikke sprekker igjennom veggen som vises, og jeg synes det er stilig med litt sprekker – da det ser naturlig ut. Men om du ikke ønsker disse store sprekkene mellom panelen bør du legge de inn først. Da krymper de FØR du setter de på veggen. Se også etter om plankene har mye kvae. Kvaen kommer veldig fort frem når man beiser, så det bør unngås. Dersom panelen får mye «spenn i seg» og man ser noen planker har en «bøy» bør man også prøve å unngå disse.
3) Mål opp lengden på veggen, og bruk en sag for å kutte lengden på panelen. Er du heldig å har en vegg med samme lengder overalt blir jobben MYE lettere. For oss som hadde skråvinkler, dører og alt mulig – ble det så klart litt vanskeligere, men jeg hadde en snekkersvoger som hjalp til.
4) Har du ikke spikerslag på veggen fra før av må du naturligvis sette opp dette. Vi hadde jo det siden det hadde vært panel der tidligere.
5) Start å montere panelen på veggen. På denne type panel kan du da sette spikerene på den kanten dere ser til venstre. På den måten vises ikke spikerslagene på veggen, men blir sjult i sprekkene. Det blir også da mye penere når man skal beise.
6) Når man setter på nye bord setter man panelene inn i hverandre i de sporene som er laget. På den måten blir det en jevn og fin vegg, uten spikerslag. VELDIG lett å montere, iallefall slik det så ut som! :)
7) Når veggen er oppe på veggen bør du HELST vente et par dager med å begynne å beise. Da rekker den trekke seg litt sammen, og krympe litt før du starter å beise, og du kan da få beis i de små sprekkene som blir mellom panelen også.
8) Så skal veggen beises. Det er viktig at den er ren og tørr før du starter å beise. Jeg valgte en nydelig beis fra Lady Pure Nature. Fargen vi har består at to ulike beisfarger, som er beiset oppå hverandre. Jeg kjøpte altså to spann med beis. Et spann med hvitkalket og et spann med sjøsand. Jeg kjøpte spann på 3 liter, men jeg trur faktisk det hadde holdt med 1 liter spann, fordi det var ikke mye beis som ble brukt. Anbefaler dere virkelig denne fargekombinasjonen – den er utrolig skjønn. Og passet veldig godt til de andre veggene i stuen, som jeg har malt med deilkat (Fardekode; 2004-Y50R) Jeg var heldig å få god hjelp til å beise, siden jeg hadde klart å få senebetennelse i skuldren. Magnus beiset første strøket og venninnen min Kine beiset det andre.
9) Beis først ett lag med fargen hvitkalket. Bruk en bred pensel i samme bredde som panelen. Ha lite beis på kosten og dra beisen godt utover panelen. Fyll hele panelbordet, og avsluttet med å dra penselen ett helt strøk over hele bordet slik at det får et jevnt utseende. Ikke ta mer enn 2, maks 3 bord om gangen. Vent ca 5 minutter, og tørk over bordene med en tørr fille – da tørker du bort overflødig beis, og får et jevnt utseende.
10) Vent minst 24 timer før du beiser med strøk nummer to. Da beiser du ett strøk med sjøsand, og den fantastisk fine og herlige fargen kommer endelig frem. Det var full juble da vi beiset her den kvelden, da vi innså hvor utrolig fin fargen var. Fargen er ikke for mørk – noe som var veldig viktig for meg. Og at fargen passet til de andre veggene i stuen. Jeg er SUPERFORNØYD, rett og slett!
11) Avslutt med å listverk på gulv og tak. Vi har ikke fått listet i taket enda, men det kommer. Vi bygget også panel rundt trappetrinnet, slik at det sto i stil til resten.
Og ja… Jeg elsker fortsatt de nylakkede gulvene!!
Peisestuen er fristedet mitt, jeg trives SÅ godt her. Vi bruker kun den stuen til vanlig, iallefall nå på vinteren. De tblir så mye å varme opp dersom vi skal bruke den store stuen også. Kombinasjonen med alt i den skjønne peisestuen gjør at det er bare blitt en herlig og god atmosfære der!
Trur det det som var å si i forhold til plankevegg.
Det er faktisk veldig enkelt å få til, og den lager en herlig kontrast.
Har sikkert glemt noe, men da fører jeg på det senere :) Spør om det er noe!