Quantcast
Channel: – Mer enn bare ord –
Viewing all articles
Browse latest Browse all 957

That time of year: Julekortfotografering

$
0
0

Idag tenkte jeg reposte et innlegg jeg skrev for noen år siden, nemlig tips for julekort. Det er virkelig tiden for det nå, og vi skal ta våre julekortbilder neste uke! Bruk helgen på å ta årets julekort, så rekker du sende dem før jul. Da Thea var to år vant vi en konkurranse hvor babyverden kåret “Norges fineste julekort”. Etter det har vi alltid lagt litt ekstra jobb i dette med julekortbilder. Jeg erfarte at det var ikke nødvendigvis sååå mye som skulle til for å lage et julekort som var litt utenom det vanlig, og det ble ekstra gøy å ta julekortbilder! Her kommer iallefall noen tips som jeg tenker på når VI har tatt og skal ta årets julekortbilder. Dette er jo bare mine tanker, meninger og tips. Dere må jo gjøre det slik som passer best til deres familie og deres situasjon. I tillegg kommer våre julekort de siste årene!

1) LOCATIONS

Dersom du ikke har tilgang på et fotostudio vil jeg anbefale to ulike ting.

1)) Finn en location ute og ta bilder midt på dagen – i dagslys. Da er lyset aller best og mest naturlig. Tenk kreativt om du vet om en plass med gamle bygninger eller drømmende utseende som dere kan bruke. Kanskje en plass med fantastiske trær, fylt med snø (eller rim) eller noe helt orginalt og spennende. Kanskje dere kan lage en setting med bål hvor barna sitter å griller pølser med ketshup i ansiktet? Eller av barna på «juletrehogs»? Julegrøt på en låvebru? Eller julegaveshopping? På skøytebanen? I akebakken? I en julepyntet gate? Snøballkrig? Velg en setting som er naturlig for dere, og som gjenspeiler dere.

2) Finn en koselig og «ren» location inne, og ta bilder midt på dagen med mest mulig dagslys som kommer inn på location du har valgt. Bruk store vinduer som lyskilde og plasser barna med dagslyset rettet direkte mot seg. Om du ikke har gode lysforhold eller har god erfaring med blitz kan du bruke dette. Jeg er personlig prøver alltid å unngå “blitzbilder” og bruker da en ekstertn blitz og ikke den som hører med på kamera. «Skyter» da blitzen rett i taket, eller mot en hvit vegg for å reflektere lyset mot motivet. Personlig liker jeg «rene» bakgrunner uten for mange forstyrrende detaljer (som f. eks oppvaskbenken, skohyller el.l). Men en fin tapetvegg, en hvit vegg bare, en peis kan på mange måter funker. Du kan og “lage en setting” med f.eks noen gamle trekasser, en vintage stol/sofa (sikkert noen som har å låne bort) eller noe annet gøy. Ønsker du en annen bakgrunn kan man henge opp et pledd eller metervare med stoff, en tynn gardin/duk og henge opp litt “rotete” bak barna, det er faktisk utrolig kult. Kanskje kjenner dere noen med en låve? Eller et koselig hjem dere kan «låne»? Foran peisen? Eller kanskje rundt kjøkkenbordet med julebaksten? Eller mens man pynter et juletre? Du kan prøve å lage et studio inne, men erfaringsmessig blir ikke resultatet SÅ bra, med mindre man er veldig dreven på redigering og klarer å få redigert bildene godt etterpå. Da er det bedre å velge en kontrastvegg eller henge større stoffmengder i bakgrunnen.

Til venstre: Julekort julen 2010. Til venstre: Julekort 2011

/ / Til venstre: Julekort julen 2010, Thea 1,5 år. Til venstre: Julekort 2011. Thea 2,5 år.

2) MOTIVENE

Prøv så godt som mulig å skap en naturlig setting. Tenkte derfor å komme med noen tips man kan gjøre på ulike aldersgrupper til studio eller naturlige oppstillinger. Et generelt tips er å sette på litt funky barnemusikk for å få opp stemningen. Husk å ta pauser og prøv å vær effektiv. Pass alltid på at barnet er utvilt og ikke er trøtt eller sulten. Mine beste fotoshoot med barn er best når de blir gjennomført på 15 min, maks 30!

«Nyfødte» 0-6 mnd: Det kan virke vanskelig å skulle ta vellykkede bilder av så små barn. De har ikke lært seg å sitte selv enda og man blir derfor litt begrenset. Men allikevel har man mange muligheter; Legg dem på gulvet på et lammeskinn, legg dem halvveis sittende i en kurv eller kasse dersom de er noen mnd gamle – eller legg dem sovende dersom de er helt ferske i denne verden. Storesøsken kan holde dem, eller kan sitte bak eller ved siden av babyen plassert i tingene nevnt ovenfor. Derom babyen har begynt å smile kan det lønne seg å være to; en til å snakke med babyen for å lokke frem smil – og en til å ta bildene. Eller dere kan gå for en «tankefull baby» før sin første jul og et langt, dypt blikk som ser ut i rommet. Om du har en liten nok baby (eller en stor nok lue) kan man jo legge babyen oppi denne dersom man vil ha julenisselue med på bildet. Eller man kan strikke en skjønn nyfødtlue i rødt?

Babyer 6 mnd-1 år: Nå begynner det å skje ting og barnet har (som regel) blitt lettere å ha med å gjøre og lettere å plassere. Av posisjoner; stående holdene på en kurv, kasse, spark el.l eller sittende på gulvet innsopet i mel, spisende på pepperkaker eller omringet av nostalgiske julegaver. Plassert midt i en handlegate med et forvirret blikk eller en stor kakemann – mens julestresset omringer barnet? Også her kan det lønne det seg å være to, dersom man har mulighet til dette og dersom man ønsker smilende eller leende barn. Har du ikke mulighet til å være to; bruk kreativiteten – hold en spillende leke rett over kamera som får barnet til å smile, lek «borte bø» bak kamera som lokker frem nydelige barnesmil.

Mindre barn 1-2: Dette er en morsom alder å ta bilde av dersom man har en unge som har «rett dag» og som man får med på leken. Syng, dans og hopp med barna og få dem til å gjøre det samme. Naturlig bilder med et barn fylt med latter kan bli resutlatet… Eller en pottesur unge som nekter å gjøre noe. Her må man være litt taktisk, og effektiv.

Større barn 3-6 år: Et tips er å la barna «vise» dere noe. F. eks synge en sang og når de er ferdige gi dem applaus, eller la dem holde noe i hånden og vise dere. På den måten får de en stolthetsfølelse som gjør at de skjønneste smilene kommer frem og det er DA det er nydelig å knipse bilder. Allsang er også en slager. Eller at pappaen i huset her står bak å herjer og tuller! I denne alderen bruker de også begynne å bli såpass store at de gjør det de får beskjed om på bilder – dersom man er heldig.

De største barna 6-12 år: Disse barna er somregel såpass «lydige» at de gjør det de får beskjed om. Utfordringen blir vel også heller at de ikke “gidder fordi det er kjedelig”… Men det finnes triks!

Uansett alder er det viktig å prøve å gjøre stunden til en latterfylt stund som ikke barna får skrekken av. Tull og ha det gøy, og eventuelt bruk litt «bestikkelser». Pepperkaker er genialt nå i jula.

/ / Ingen enkel jobb! Julen 2011 – Thea 2,5 år.

3) ANTREKK

Antrekk er veldig viktig på julekortbilder synes jeg! Personlig er jeg ikke så fan av nissekostymer så har unngått det på de tidligere julekortene våre. Smak og behag altså, men jeg tenker at de fleste har jo som regel fult nisseantrekk på bilder også, så er jo moro med noe alle andre ikke har? Men tro meg: jeg har sett utrolig mange herlige julekort med barn som poserer i nissekostyme også, så det kan absolutt funke! På våre bilder har jeg valgt klær som passer til settingen bildet er av, så i år blir det kanskje superundertøy på barna våre faktisk!

4) REKVISITA

Jeg synes bildene blir mye mer koselig om man har litt rekvisita med på bildet, og ikke bare oppstilte bilder i en sofa, eller på en hvit vegg. Ved å bruke ulike rekvisita får man også en mer naturlig setting etter min mening. Somregel har man MYE mer enn man tror, og har man ikke dette selv har man kanskje venner eller besteforeldre som har å kan låne bort. Eller sjekk ut bruktbutikker eller loppemarked. Da kan man finne utrolig mye kult. Det som er viktig er at dere bruker det som er DERES stil. Enten helt uten rekvisita, eller med masse rekvisita, eller bare et par ting.

julekortet-600x400

/ / Julen 2012 – Tobias 4 mnd, Thea 3,5 år.

5) KAMERA

Det som er viktig når du skal ta bilder er hvordan du kjenner kameraet ditt. Det gjelder så klart ikke bare når du skal ta julekortbilder, men også bilder generelt. Det er ufattelig mye å si om dette teamet, men jeg skal prøve å gi dere en KORT innføring slik at det kanskje kan være til hjelp med tanke på bildene dere skal ta. Jeg har jo speilreflekskamera og kan gå VELDIG god for det! DET er en investering jeg unner alle. På slike kamera har man ulike innstillinger og jeg anbefaler deg å prøve ut de manuelle innstillingene fremfor automatisk. Da skal du se at du har mye mer mulighet og større utgangspunkt for å ta gode bilder. Det som hindrer mange i å bruke manuelle innstillinger er at de ikke vet nok om temaet. Jeg har selv MYE å lære og kan kun det grunnleggende + litt til – men her kommer en kjapp innføring i de viktigste innstillingene. Jeg er ingen ekspert, men har prøvd å finne gode forklaringer under.

Julekortet-vårt

/ / Julen 2013. Thea 4,5 år. Tobias 1,5 år.

LUKKERTID: Lukkertid betyr hvor lang tid kamera bruker fra man trykker på knappen og til bildet er tatt. Dersom man har lang lukkertid (f. eks 30 (1/30)) tar det lengre tid å ta bilde. Når kamera bruker lengre tid blir det også mer sensitivt for bevegelser og bildene blir fortere uklare. Ved større lukkertid tar det kortere tid før bildet er tatt og det anbefaler jeg når man tar bilde av barn. Desto lavere tall man har desto lysere blir bildene, man anbefaler deg å holde deg over 100 ved bilder av barn.

BLENDERÅPNING: Dette betyr hvor står åpning objektivet du bruker har og da hvor mye lys objektivet slipper inn. Dersom man gjør åpningen stor skal man stille disse tallene lavt. Det er tall som f. eks f 2.8, f. 3.5 osv. Desto lavere tall du har her, dersto mindre dybde får man i bildene og det er kun deler av bildet som blir skarpt. Så skal du ha lave tall må du selv velge HVA du vil ha skarpt. Dvd at når man skal ta bilder av flere barn, er det viktig at man ikke tar blenderåpningen for lav, fordi da kan man risikere at man kun får et barn i fokus. I studio bruker vi blender på 7-8 når man tar bilder av flere, og det anbefaler jeg her også. Tar man bilder av et barn så prøv gjerne å ha lave blendertall, med fokuspunkt på øynene.

ISO: Dette betyr hvor følsomt kamera er for lys. Jo høyere tall du har på ISO, desto mer lys slipper kamera inn. MEN dersom du får for høy ISO blir også bildene fortere uklare og kornete. Når man er ute i dagslys kan man bruke ISO på 100 om lyset er bra. Dersom det er overskyet, eller du befinner deg inne må du ha høyere ISO. Her må du prøve seg frem til du får får et godt lys.

Et siste tips er å sjekke hvilke innstillinger du har på kamera i forhold til hvitbalanse. Du kan der velge om lyset du tar bilde i er overskyet, sollys, lampelys, blitz osv. Feil hvitbalanse kan risikere at f. eks bildene blir blåaktige i fargen. Somregel kan du få gode forhold ved å ha på automatisk, men også her- prøv deg frem. Vil anbefale deg å unngå direkte sollys når man tar bilder.

PLASSERING AV KAMERA: Normalt står man foran motivet for å ta bilder rett forfra. Men prøv deg litt frem på ulike måter så kanskje bildene kan bli enda bedre. En ting er iallefall lurt når man tar bilder av mindre barn og det er å komme seg ned på dems nivå, sett deg på gulvet, lek litt med dem og ta bilder når de har blitt litt «varme i trøya». «Snik» deg inn fra siden for et naturlig bilde hvor barnet er opptatt med noe annet og ikke ser i kamera? Prøv deg frem på det som blir mest naturlig for dere.

Desto lengre fra man står desto mer av tingene rundt får man med. Har man mye reksivita må man naturlig nok stå lengre på avstand enn om man kun ønsker å ha ansiktet til barnet med på bildet.

julekort-2014-800x533

/ / Julen 2015. Thea 5,5 år. Tobias 2,5 år.

 

LAGE SELVE JULEKORTET

Det finnes ufattelig mange nettsider som har ferdig designede kort man kan legge inn bilder på – men det trenger ikke være så avansert eller vanskelig å lage det helt selv slik at man får helt unike kort. Jeg bruker powerpoint ofte til å lage slike ting. Da legger jeg inn bildet og legger en fin tekst over, også merker alt av tekst og bilder, høyreklikker og velge “lagre som bilde”. Man kan også legge på ramme rundt bildet og slike ting. Dette er så klart også fult mulig å gjøre i photoshop også.

★ ★ ★ ★ ★


Viewing all articles
Browse latest Browse all 957