Quantcast
Channel: – Mer enn bare ord –
Viewing all articles
Browse latest Browse all 957

Min studieteknikk

$
0
0

Det er flere som spurt om jeg har lyst til å dele studieteknikken min – og det kan jeg absolutt gjøre. Det er først de to siste dagene jeg har begynt å se et system som funker og teknikk som funker og nå er jeg veldig fornøyd med dem metoden jeg har gått for, og jeg føler jeg får masse læringsutbytte av det.

Tenkte jeg skulle ta noen trinn for trinn først for å forklare hvordan jeg best tar til meg pensum. Tilslutt tenkte jeg å komme med noen tips som har hjulpet meg til et mer strukturert lesesystem.

Når det er sagt så husk at dette er kun MIN erfaring, men ingen fasit. Ingen studier er like, til og med sykepleieutdanningen er kjempeulik ettersom hvor i landet man studerer. Og ikke minst er vi mennesker ulike. Man lærer på ulike måter, jobber forskjellig og tilegner seg stoff best på ulike måter. Dette er altså kun bare hvordan JEG synes det funker best for meg.

Jeg har sikkert ikke fått med alt heller, så mulig jeg fører på litt om jeg kommer på mer. Jeg har jo ikke akkurat skrevet studieteknikken ned, jeg har bare gjort det som jeg føler passer best.

1

1) Forberende lesing av tema

Det første jeg gjør ved et nytt tema og før en forelesning er å lese igjennom stoffet vi skal igjennom den aktuelle dagen. Ved å lese igjennom temaet først tar jeg lettere til meg det som blir sagt på forelesningene, og det er lettere å henge det som blir sagt på noen knagger på grunnlag av at man har lest det før. Jeg setter meg merke i noen ting jeg ikke forstår, eller som jeg må studere bedre når jeg leser og første gang man leser igjennom et tungt tema er det ofte mange ting som er uklart og som man ikke forstår. Jeg bruker å lese igjennom dagen før, eller sammen dagen slik at stoffet er ferskt i minnet når jeg kommer på forelesningen.

2) Forelesninger

Første skoledag vi hadde i år fortalte kullansvarlig at det var få pliktige forlesninger, og at det var vårt eget ansvar å møte opp eller ta “konsekvensene” dersom vi gikk glipp av forelesninger som kunne være nyttig for det pensumet vi skulle igjennom. Min erfaring er at somregel (med mindre man har VELDIG dårlig forelesere) har man god utbytte av å gå på forelsninger. Har man da i tillegg lest igjennom stoffet på forhånd lærer man enda fortere. Til nå har jeg vært på alle forelesningene som har vært, med unntak av en på torsdag som jeg dro litt tidligere fra.

3

3) Ta notater på power pointen

På mitt studie legger stort sett alle foredragsholderne ut powerpointene på forhånd i Fronter. Jeg printer alltid ut power poitene på forhånd (enten hjemme eller på skolen). De printes ut med plass til notater ved siden av, og de blir flittig brukt under forelesninger. Ved å gjøre det på denne måten får jeg med meg MYE mer enn jeg gjorde i fjor da jeg noterte stikkord på dataen og da måtte først skrive inn det som sto på power pointen, så nye stikkord og ja – det rotet seg fort til. I tillegg var det veldig fort gjort å bli ufokusert når facebook, nyheter og alt annet var bare et par klikk unna. Derfor har jeg latt mac’n ligge hjemme foreløbig.

1

4) Ha “orden i sysakene”

Dette er også noe jeg har hatt SÅ stor glede av til nå. Første studieår hadde jeg også en plan om å ha “orden i alt” – men før jeg rakk å i det hele tatt begynne å få orden var det først og fremst kaos i alle notatene mine siden jeg har så veldig mange ulike former for notater og stikkord både på ark og på mac’n. Men i år har jeg laget meg systemer i permer som gjør at jeg lett kan ha oversikt over alle forelesningene, notatene og alt annet som tilhører de ulike emnene vi har.

2

På mitt studie har vi en fagplan som omfatter alt man skal igjennom på studie. Så har vi en emneplan som går spesifikt inn på de ulike emnene (“fagene”) vi har. I emneplanen står det hva vi skal lære, og hvordan vi skal vise at vi har lært det (i form av arbeidskrav/innleveringen, fremføringer og eksamner). Jeg har tatt ut de ulike emnene i emneplanene og fordelt i ulike permer for de ulike emnene.

I hvert emne har jeg laget en perm som jeg da har alt samlet i. Der har jeg først utstnitt av emneplanen for det emne sammen med arbeidskravene. I tillegg har jeg printet ut pensumlistene våre som jeg også har i permen. Der guler jeg ut de vi får beskjed om at vi MÅ kjøpe. På mitt studie er det slik at lærerene har lagt ut egne timeplaner for hver emne, så de har jeg også printet ut slik at de ligger i permen.

De neste to punktene i permen er gamle eksamner og studiespørsmål. Disse har jeg printet ut fra fronter og hjemmesiden til skolen. Tilslutt (fordi det er det som blir tykkest) ligger mine egne notater fra temaet (dersom jeg eks. skriver inn notater fra boka på dataen, eller andre ting) + presentasjonene og notatene jeg har notert på dem – fra de ulike forelesningene. I det emnet vi har nå er emnet delt inn i to; famakologi (legemiddelhåndtering) og patologi (sykdomslære). Nå har jeg dem i samme perm, men jeg har funnet ut at jeg må dele disse to opp igjen også fordi det er såpass mye på hvert tema. Men foreløbig ser det slik ut.

Uten navn

5) Ny gjennomgang av stoffet

Etter å ha vært på forlesning er det lurt å lese igjennom de kapitlene i boka man har hatt på forelesning. Det er de samme kapitlene jeg leste FØR forelesningene også. På den måten for jeg frisket opp stoffet med en gang, mens det fortsatt er ferskt – og jeg har da vært igjennom stoffet tre ganger, på kort tid. Når man da leser igjennom for tredje gangen er det flere og flere dører som åpner seg, man har flere og flere knagger å henge stoffet på og man forstår mer og mer av det som man leser, fordi man har vært igjennom det mange ganger tidligere.

Når man tidligere har vært på forelesning i temaet så vet man også litt mer om hva som er viktig å legge vekt på, og hva man bør lese mer på og hva man kanskje ikke trenger å nipugge. Den neste gjennomgang av stoffet tar jeg enten samme dag, eller dagen etter. Jeg leser også da igjennom powerpointene og notatene fra skolen parallelt med stoffet i boka slik at jeg får samlet all kunnskapen.

Noen ganger har jeg også tatt egne notater da av stoffet på dataen, men det varierer litt. Det tar ganske lang tid å lage slike egne notater og om man har forskjellige temaer for hver dag er det begrenset hva man rekker.

5

6) “Puggeordliste”

Det jeg gjør i år er at jeg skal lage meg en “puggeordliste”. Underveis mens jeg leser og er på forelesning noteter jeg ned ord som er vanskelige, men viktige å kunne. Disse noteter jeg ned i en egen bok. Underveis da mens jeg pugger stoffet lager jeg en “ordliste” på dataen med alle disse ordene og en kort forklaring på hva de ulike ordene er. Ordene ligger sortert alfabetisk slik at jeg lett finner frem. Når jeg da senere skal lese igjennom stoffet, svare på studiespørsmål, foreleseren snakker om dette eller andre ting, kan jeg lett “bla opp” ordet og få en rask forklaring på hva det var. Dette hjelper mye! Spesielt for meg som studere sykepleie, og det er ufattelig mange nye, vanskelige og like ord som skal læres og man må kunne.

2

7) Samtale og diskusjon

Underveis når vi er igjennom pensum slik jeg har nevnt over har jeg hatt GOD nytte av å kunne snakke med Veronika om det vi leser. Denne uken har vi sittet sammen nesten to hele dager, først på skolen også hjemme hvor vi har lest igjennom stoffet, sett streamingopptak, laget notater, svart på spørsmål og prøvd å lære oss stoffet vi har nå. Det er en stor fordel å kunne ha noen å spørre, snakke med og diskutere med om man er usikker. Man danner seg kanskje ulike bilder, forklaringer og oppfatninger av stoffet så det er lurt å snakke sammen, bli enige om en felles forståelse – før man går videre. En god studiepartner er gull verdt.

I patologi er vi superheldige! Fordi i tillegg til forelesninger på skolen, bøker og presentasjoner ligger det på vår fronter online streamingopptak med en lege som er utrolig dyktig og flink til å lære bort. Dette gjør at vi får enda en “kilde” til læring og lærer enda mer og bedre.

4

8) Studiespørsmål og gamle eksamensoppgaver

Det “siste” jeg gjør når jeg gjennomgår et emne og et tema er å svare på studiespørsmål og gamle eksamensoppgaver. Til nå har forleserne lagt ut egne studiespørsmål for hvert emne som vi kan bruke. I tillegg har Høyskolen i Telemark lagt ut gamle eksamensoppgaver som også er gull verdt når man leser. På den måten får man trent seg å skrive med egne ord. Jeg tar alltid dette punktet tilslutt slik at jeg først har fått masse ny kunnskap som jeg kan bruke for å svare selv på spørsmålene, uten å måtte slå opp ALT for mye i boka. Jeg løser et og et sett med spørsmål/gamle prøver på egenhånd først, og tilslutt går jeg igjennom, retter, endrer og fyller på mer på svarene om nødvendig.

3

NOEN STUDIETIPS

Etter et første studieår hvor jeg var totalt “ukonsenrert” og ikke veldig strukturert har jeg gjort meg opp noen erfaring som gjør at jeg lettere klarer å fokusere og konsentrere meg om det jeg faktisk skal. Jeg tenkte derfor å komme med noen av mine tips basert på de erfaringene jeg har.

1) Innstill deg på at NÅ er du student, og det er kun for en periode av livet. Innstill deg på at disse årene skal du fokusere 100% på skolen, selvom det blir tøft, slitsomt og vanskelig.

2) Sett opp en dagsplan for hva du skal. Bestem deg for HVA du skal lese igjennom og hvor mye tid du skal bruke på det. IKKE sett av hele dagen, sett av tid til pauser og avbrekk – da blir man mye mer effektiv. Ved en plan blir man også mye mer effektiv på det man skal igjennom.

3) Ta gode pauser. Ikke sitt en hel dag nedsauset i pensum. Man mister fortere konsentrasjonen når man sitter i flerfoldige timer i samme luft. Sett av god tid til pauser og gjør noe helt annet disse pausene. Gå deg en tur, ta deg en tur på butikken, på besøk… Gjør noe annet. Å sitte ukesvis på ukesvis i bøker uten å gjøre NOE er ikke den beste måten å studere på – iallefall ikke for meg.

4) Husk å spise og drikke. Mat og drikke er superviktig for konsentrasjonen og for at man skal klare å fokusere gjennom dagen. Ofte kan en dag bestå av først forelesninger etterfulgt av lesing når man kommer hjem. Er man dårlig på å spise og drikke mister man fort fokuset. Spis ofte og variert, spis sunt og drikk mye vann. En god frokost kan utgjør forskjellen på dagen min. Selvom jeg ikke er glad i frokost prøver jeg alltid å spise noe, selvom det ikke frister.

5) Logg deg AV. Dette er noe av det jeg har hatt mest utbytte av. Første året var jeg ekstrem til å “dette av” når vi hadde forelesninger. Jeg mistet fort fokuset, begynte å gjøre andre ting under forlesningen og fikk ikke med meg “noenting”. Når jeg da kom hjem var jeg på “scratch”, og det var ekstra tungt å lære seg stoffet. Nå logger jeg meg AV når det forelesninger. Dvs. jeg logger av facebook, mobil og alle andre omstendighetene som ikke har med forelesningen å gjøre.

6) Logg deg PÅ. Sett deg en plass i forelesningssalen som gjør at du klarer å fokusere. Koble deg på temaet og velg å være 100 % konsentrert under forelesningen. Ta notater, lytt til det som blir sagt og gjør det du kan for å forstå det blir sagt. Min erfaring er at nå i år som jeg har valg å fokusere 100%, valgt å gi 100%, og faktisk følger med på det som blir forelest om, faktisk leser i boka når jeg kommer hjem og faktisk går inn for dette så øker interessen. Lysten for å lære øker bare mer og mer og jeg kribler etter å lese, jeg kribler etter å lære fordi det er spennende og interessant. DET er en følelse jeg ikke trudde jeg kom til å ha.

7) Stille studietid. Dette er viktig! Jeg som tobarnsmor har fått kjenne på vanskelighetene med å studere når det er to barn i samme stue. Det går ikke! Sett deg på et rom du kan lukke døren i huset deres, eller reist en annen plass hvor du kan lese uforstyrret.

8) Belønning! Du er flink!! Du har kommet deg igjennom en uke med forelesninger og pugging! Man er stolt, jeg er iallefall det? Vi har for tiden gått inn i et “sunnere liv” og har kuttet ut brus, godteri, kaker og alt sånn i uken. Når helgen kommer er det lov å kose seg litt, og det er ja…. faktisk… en motivasjon her altså! Haha… Høres kanskje rart ut, men når man er litt småavhengig av sukker er det lov å bruke det som motivasjon!

9) Spør om hjelp! Dersom du etter forelesninger, egenlesing osv fortsatt ikke forstår – så spør om hjelp. Enten av en medstudent du kanskje vet forstår det, eller enda bedre; gå bort til foreleseren i en pause for å få klarhet i det du lurer på.

10) Det er lov med fri. Jeg har sittet å studert hver dag denn uken. I går kveld hadde jeg “studiefri kveld” og jeg satt faktisk med dårlig samvittighet nesten hele kvelden fordi jeg følte jeg burde lest. Eller når jeg tok husvasken på torsdag så stresset jeg værre enn verst fordi jeg visste at for hver flate jeg vasket gikk det dyrebar tid jeg kunne brukt ti lesing! MEN det er lov å ta pauser, det er lov å ta fri. Husk det!

11) Når er du effektiv? Noen er supereffektive når man står opp på morgenen. Andre er supereffektive midt på dagen, andre på natta. Finn ut når DU er mest effektiv, og legg lesing til dette tidspunktet og bruke de tidene på døgnet hvor du er MINST effektiv til å gjøre andre ting. MEN husk å sett av tid og planlegg det, hvis ikke er det fort at man finner andre unskyldninger.

HVA ER DINE STUDIETIPS?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 957