Idag ønsker jeg sette fokus på et viktig tema som jeg håper mange kan huske nå som vi går en julehøytid i møte. Jula er barnas høytid og jeg ber dere lese denne infoen jeg har fått fra organisasjonen AV-OG-TIL. Det er ikke en avholdsorganisasjon, men de jobber blant annet for at man skal tenke seg om før man drikker foran de minste. Du kan lese mer de her. Dette innlegget er ikke sponset, men jeg lot meg engasjere rundt dette viktige tema. Vi har ikke store alkoholvaner her huset, men har et avslappet forhold til det og det hender vi kan ta et glass i hyggelig lag. Vi er allikevel veldig nøye med alkohol ovenfor ungene, og jeg håper dere også har sunne tanker rundt dette.
Hvor mange glass tåler barnet ditt?
Hva julestemning innebærer er vanskelig å sette ord på. For de aller fleste av oss handler det om lukten av julemiddag, lyden av julesanger, følelsen av varme, ro og trygghet av å ha familien rundt seg.
Det kan være lett å glemme at for svært mange barn har ordet julestemning et annet innhold. For dem kan julestemning handle om en kald klump i magen som kommer av usikkerhet. Kommer mor eller far til å drikke så mye at de forandrer seg? Kommer julen til å ende med at de føler seg ensomme, oversett eller redde? Mange av dem føler at de må ta ansvar for at julefeiringen skal bli så vellykket som mulig.
- Hvert år er dessverre slik at for mange så drukner den gode julestemningen i for mye alkohol. Mange opplever å ha familie og venner som drikker for mye sammen med ungene sine. Vi vet at det finnes barn som gleder seg til at julen er over og hverdagen starter igjen. Sånn bør det ikke være, sier Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.
Utbredt problem
Vi er godt i gang med årets mest sosiale måneder. Alkoholkonsumet vårt stiger i takt med at kalenderen fylles med hyggelige anledninger. Men festsesongen er ikke alltid like festlig for barn. I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL innrømmer 16 prosent av alle foreldre at de har drukket seg beruset foran barn. Mange sier også at de har gått over sine egne grenser med alkoholbruken. Hele 28 prosent sier at de har oppfattet andre foreldre til stede som beruset.
- Vi er overrasket av at så mange oppgir at de har drukket seg beruset foran barn. Unger bør slippe å forholde seg til fulle foreldre. Bak disse tallene skjuler det seg mange barn som har opplevd utrygghet og har hatt svært dårlige opplevelser, sier Kari Randen i AV-OG-TIL.
Randen oppfordrer nå foreldre til å tenke gjennom alkoholvanene sine. Hvor mange glass tåler egentlig barna før det blir utrivelig? Når går drikkingen din på bekostning av barnas trivsel? Og hvorfor er det så vanskelig å snakke om alkoholbruk rundt barn og unge?
– Det er et stort fokus i samfunnet vårt på at barna våre skal ha det så bra som mulig. Vi diskuterer heftig alt fra kosthold til digitale vaner, men når det kommer til hvordan vi forholder oss til alkohol er det merkelig stille. Det kan virke som om at enkelte mener at småfulle foreldre er noe barn bare må ”tåle”. Det er uheldig, sier Randen.
Noen råd:
- Tenk deg om før du er i situasjonen. Bruk alkovett. Bestem deg på forhånd om, eller hvor mye du skal drikke.
- Sørg for å ha flest anledninger sammen med barn og ungdom uten alkohol.
- Finn praktiske løsninger som tar hensyn til barna, de trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
- Vil du drikke når du er sammen med barn, drikk mindre enn du pleier.
- Husk at barn merker endringen i voksnes oppførsel når de drikker raskere enn det voksne tror.
- Hvis du ser at barn har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk – ta kontakt med barnet.
- Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt. 116 111 er alarmtelefonen for barn og unge.
- Gå inn på AV-OG-TIL sine Facebooksider og diskuter alkoholbruk sammen med barn.